Powrót do wszystkich aktualności

EDD. Zawkrzeńskie smaki

Muzeum Ziemi Zawkrzeńskiej w Mławie po raz trzeci bierze udział w Europejskich Dniach Dziedzictwa, 29. edycji organizowanej przez Narodowy Instytut Dziedzictwa.

W ramach obchodów przygotowało prezentację „Zawkrzeńskie Smaki”, która odbędzie się 18 września 2021 r. (sobota) w godz. 11:00 – 14:00 przed budynkiem instytucji.

Muzeum wraz z Grupą Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej Mława zaprezentuje mieszkańcom miasta tradycyjne potrawy Ziemi Zawkrzeńskiej. Pokaz przybliży sposób przygotowywania posiłków, jak i efekt końcowy.

Razem z rekonstruktorami pokażemy, jak dawniej kisiło się kapustę, przygotowywało domowe kluski, prażuchę, czerninę bądź śledzie. Będzie można też wysłuchać historii powstawania potraw oraz zobaczyć dawne urządzenia kuchenne i elementy kuchennej zastawy.

Tematem przewodnim tegorocznych EDD są „Smaki Dziedzictwa”. Hasło to podkreśla znaczenie kulturowego bogactwa tradycji kulinarnych, które odgrywały niebagatelną rolę w pielęgnowaniu obyczajów Polaków i tworzeniu wspólnoty rodzin i przyjaciół biesiadujących przy jednym stole. „Smaki Dziedzictwa” zachęcają do poznawania szeroko rozumianego dziedzictwa kulinarnego: tradycyjnych produktów regionalnych, przepisów, które przed laty królowały na polskich stołach oraz zabytków przetwórstwa spożywczego.

Wydarzenie patronatem medialnym objęło Radio7.

Skip to content