...
Powrót

Europejskie Dni Dziedzictwa. Zawkrzeńskie Smaki

W ramach 29. edycji Europejskich Dni Dziedzictwa Muzeum Ziemi Zawkrzeńskiej w Mławie przygotowało wraz ze Stowarzyszeniem Grupa Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej Mława pokaz, przybliżający tradycje kulinarne regionu.

Muzeum po raz trzeci wzięło udział w EDD. Tegoroczne obchody przebiegały pod hasłem „Smaki Dziedzictwa”, MZZ przygotowało „Zawkrzeńskie Smaki”. Przed budynkiem Muzeum w sobotę, 18 września odbył się pokaz. Otworzyła go Dyrektor Barbara Zaborowska.

Członkowie GRHLC zaprezentowali, jak dawniej kisiło się kapustę, robiło makaron i kluski, lepiło pierogi, gotowało prażuchę, przygotowali między innymi potrawy ze śledzi, bigos, placki ziemniaczane, czarninę i flaki. Wszystko to w scenerii z minionego wieku. Przechodnie mogli zobaczyć dawne urządzenia kuchenne, jak na przykład maselnicę na korbę oraz elementy zastawy kuchennej.

Pokazom przygotowywania potraw towarzyszyły opowieści o kulinarnych obyczajach i ciekawostki na temat lokalnej kuchni. Jak mówiły panie rekonstruktorki, w przedwojennej Mławie panowała ogromna różnorodność i bardzo duży wybór, jeżeli chodzi o restauracje. Do ulubionych dań obiadowych należały kotlety de volaille, pieczeń wołowa z buraczkami, zrazy wołowe, kotlety cielęce, paprykarz cielęcy, rumsztyk oraz sandacz z rusztu. Chętnie jadano także flaki, wątróbkę, serca wołowe, gulasz, czy polędwicę.

Wbrew pozorom, kuchnia była niezwykle eklektyczna, łączyła w sobie zarówno dania mazowieckie, jak i wpływy kresowe. Obok wykwintnych, drogich restauracji przyciągających bogatych smakoszy, kwitły tanie, niewyszukane bary, przeznaczone dla gości o mniejszych wymaganiach. Niezależnie od stylu oraz cennika, każda restauracja musiała mieć w swoim menu klasyki, którymi zajadali się wszyscy, czyli bigos, cynaderki, pierogi, fasolkę po bretońsku oraz flaki.

„Zawkrzeńskie Smaki” patronem medialnym objęło Radio7.

Skip to content Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.